onsdag, oktober 31, 2007

Werner

Fra db.no:
Jan Werner følte livsstilen hindret ham i å bli akseptert i kirken.

PÅL NORDSETH

Onsdag 31.10.2007, 09:19, oppdatert 11:20

(Dagbladet.no): Det var komplisert for Jan Werner Danielsen å være kristen og tiltrukket av menn, går det fram i faren Thor-Egil Danielsens biografi om sangeren som døde 30 år gammel i september i fjor.

Jan Werner ba ofte, snakket med Gud før konsertene og hadde «en sterk tro på noe som var større enn ham selv». Han ønsket å bli med i en kristen menighet, men følte at den seksuelle legningen og livsstilen var et hinder.

Kjærestene hans var både gutter og jenter, og noen ganger hadde han flere kjærester samtidig. Skillet mellom ansatte, venner og kjærester ble utvisket, og vanskelige forhold, trekantdramaer og intriger ble ofte konsekvensene.


Preget livet
Ifølge Thor-Egil Danielsen preget den uavklarte seksuelle legningen livet til sønnen. De stadig omskiftelige parforholdene førte blant annet til at sangeren, som egentlig drømte om familie, barn og et fast hjem, bodde ni forskjellige steder på 12 år. Han oppsøkte homosteder, men ville ikke bli gammel sammen med en mann.

Det sto i strid til idealet om å etablere en barnefamilie.

Kirkepolitisk talsmann i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) og studentprest på BI, Nils Gøran Riedl, bekrefter at det fortsatt er mange homofile som møter fordommer i kristne miljøer.

- Debatten som har vært i Den norske kirke har gjort at det er mindre behov for egne samlingssteder for homofile kristne. De finner seg i stadig større grad til rette i sine lokale menigheter. Men i mange frikirker, katolske menigheter og konservative kristne organisasjoner er det problematisk å leve åpent.

- Noen steder møter man en forkynnelse som er destruktiv og svært negativt fokusert i forhold til homoseksualitet. Istedet for å se på det som en ressurs i livet, fremstilles det som et etisk problem, en sykdom og direkte synd, sier han.

Jan Werner var bodde en periode sammen sin faste korsanger Maria Merethe Trøan, og fikk «et slags kjæresteforhold» til manageren Febe Rognstad.

I tillegg hadde han guttekjærester, som elektrikeren Oddvar som han hadde et av- og på- forhold til i 2002-2004 før begge fikk seg jentekjærester, og Steinar, som han traff i 2005 og flyttet sammen med.


Gikk galt
«Alle rundt Werner opplevde dette som at han nå hadde akseptert sin legning og truffet den rette. Men også denne gangen skulle det gå galt. Det var nok mest fordi det fantes for mange venner og venninner i Werners privatliv.

De la beslag på ham på en måte som han ikke kunne takle. Han greide aldri å skjære gjennom og sette grenser mellom vennskap, kjærlighet, jobb og følelser», skriver Thor-Egil Danielsen.

Sin siste nyttårsaften endte Jan Werner med å flykte fra festen han arrangerte, fordi det endte med «bataljer» da alkohol ble tilsatt den konfliktpotente blandingen av venner, kjærester og tidligere kjærester.


Fant alkohol på vannflaskene
De kompliserte forholdene oppgis i biografien å være en hovedårsak til at Jan Werner opplevde stadig sterkere angstanfall, som han tød til alkohol for å døyve.

Drikkingen gikk ut over evnen til å gå på scenen, og avlysninger ga sangeren et frynsete rykte hos konsertarrangørene og bidro til de økonomiske problemene som tynget Jan Werner store deler av hans profesjonelle karriere.

I 2006 var økonomien elendig etter flere år med uventet restskatt, dårlige resultater i produksjonsselskapet Eriksen Werner, og en dyr livsstil der dyre middager var de eneste gangene sangstjernen viste seg ute blant folk.

I den samme perioden fant ofte apparatet rundt ham alkohol på vannflaskene han hadde med seg. Likevel så ikke familien på ham så mye som alkoholiker, som en person som slet med angst og brukte alkohol som medisin.

Dagen etter han døde, hadde Jan Werner avtalt å møte en gutt fra Rogaland som hadde truffet på nettet og blitt tiltrukket av. I 14.30-tiden den 29. september låste imidlertid manager Febe seg inn i leiligheten og fant ham død. Obduksjonen viste høy morfinkonsentrasjon, men ga ikke opplysninger som tilsa at det var en selvpåført årsak til at hjertet stoppet. Det var heller ikke alkohol i blodet.


Jan W slik vi alle kjente han...
R.I.P

Ingen kommentarer: