tirsdag, oktober 02, 2007

Jeg stoler blindt på staten

Janne Haaland Matlary skriver i lørdagens Aftenposten (29 sept) at nordmenn «Stoler blindt på staten». Videre problematiserer hun dette ved forskjellige vinklinger som f.eks. at det er et svakhetstegn, mangel på pluralisme og usunt for demokratiet. Innlegget føyer seg inn i rekken av skriverier over dette, liberalistenes yndlingstema. La meg få snu problemstillingen hennes litt på hodet; hvorfor er det galt at staten har stor tillit? Selvsagt ville det vært alle liberalisters drøm om staten hadde vært skydd som pesten, slik «folk fra tidligere kommunistiske land» gjør. Men akk, slik er ikke virkeligheten.
Personlig vil jeg påstå at det er et gode at staten nyter stor tillit. Nylig har vi fått danske rapporter som bekrefter hvor mye sosial kapital har å si for den skandinaviske modellens suksess. Her blir det spesielt trukket frem at tillit til hverandre og staten er nøkkelfaktorer. Videre tror jeg ikke statens store tillit er et resultat av årtider med propaganda har lullet oss inn i en sløv, dyp, ukritisk statssøvn. Mange av oss har tydeligvis erfart at staten har hjulpet oss og at vi får igjen resultater for skattepengene vi putter inn. Derfor har jeg lyst til å spørre Matlary; hva slags motmakt vil hun ha til staten? Sterke, privateide bedrifter som har så stor innflytelse at de kan trosse staten? Organisasjonen «Folket mot staten» som kan spenne bein for staten når den gjør noe organisasjonen ikke er enig i? Det er mulig jeg ror på dybt vann her, men jeg mener fortsatt bestemt at statsviter Matlary burde begrunne litt mer konkret hva hun ønsker seg. Hun trekker frem demokratiet som permanent uenighet, og prøver å sette dette i konflikt med at staten har høy tillit. Men staten er ingen entydig makt, den er underlagt folkevalget. Og hvis Matlary mener demokratiet i Norge er vaklende, mener hun da at vi finner bedre modeller andre steder?
Det er også endel av Matlarys underpunkter jeg ikke helt tar meningen med. Satsfinansierte samlivskurs mener Matlary tilsynelatende er et sykdomstegn. «Kan ikke folk lenger klare de mest private av alle private oppgaver?». Nei, tenk, det klarer vi faktisk ikke! Det finnes heller ikke noen gylden samlivstid der folk klarte dette automatisk, slik Matlarys «lenger» impliserer. At staten går inn og finansierer dette er selvsagt diskutabelt, men kan knapt kalles et sykdomstegn. Foreldres ansvar for barnets skolegang er dog kanskje det grimmeste eksempelet. Stort sett når barn blir dratt ut av skolen, i land som tillater dette er det for å gi disse ungene en ganske radikal utdannelse, uten særlige kritiske innslag fra omverdenen. Selv i USA er det faktisk ingen «selvsagthet» at foreldre skal få utdanne barna sine selv, på grunn av de drastiske utslagene dette får for barnas virkelighetsoppfattelse. Man burde åpenbart diskutere det allmenne pensum i skolene, men trekke barn ut derfra er ikke noe foreldre skal ha udiskutabel rett til.
Det jeg egentlig leter etter i Matlarys tekst, er den konsise begrunnelsen for at den skandinaviske tilliten til staten er et tegn på at noe er galt, uten å først definere tillit til staten som noe galt i seg selv. Er det virkelig en utbredt frykt for å kritiere staten i Norge? Dessuten synes jeg bildet av gode, gamle bestefar stat vandrende rundt i vår alles blomsterhage, er et ganske koselig bilde.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hårreisende lite on-point.

Matlary forsøker å få frem et poeng. Du tar det ikke, og prøver istedet å få på banen en dørgende kjedelig og utspilt debatt om offentlige, statsfinansierte og selvfølgelig feilfrie tilbud vs. ondskapsfulle, privatiserte alternativer forbehold de rikeste av de rike.

Det er trist. Matlary har åpenbart et behov for å påpeke potensielle svakheter ved at Staten (som jo er et ganske omfattende begrep, dersom man ser litt nærmere på det) blir opphøyd til en institusjon som alltid vet best og har det beste alternativet for alle.

Du illustrerer selv poenget ved å spørre "Hva slags motmakt vil hun ha til staten?". Selv om du studerer matematikk og ikke statsvitenskap bør det være ganske elementær kunnskap at staten, domstolene og den folkevalgte forsamlingen bør og skal kontrollere hverandre, for å opprettholde en velfungerende rettsstat.

Problemet oppstår i det man overlater alle viktige avgjørelser på samfunnsområder som religion, kultur, utdanning, samlivskursing (lol @ denne) og andre tjenester/tilbud til et stadig mer autonomt og byråkratisk innfløkt system som sorterer under paraplyen Staten (evt. kommunen dersom vi skal trekke det ned på et lokalt plan).

Selvfølgelig skal vi ikke legge alle helsetjenester ut på anbud, men det skader ikke å la private (ja, jeg vet at ordet i seg selv er nok til å få en god sosialdemokrat til å skjelve i buksene) slippe til på områder hvor Staten (evt. Satan som vi kan kalle den heretter HEHE) ikke nødvendigvis har den beste kompetanse og forutsetninger for å gi et godt tilbud. Et eksempel kan være kulturtilbud som museer, kinoer, utsmykninger og lignende.

Du ønsker også en klarere redegjørelse for hva som er galt med tillit til staten. Dette kommer etter undertegnedes mening forholdsvis klart frem når Matlary skriver "[Å stole blindt på staten] gir avhengigheter som er farlige for demokratiet og evnen til kritikk."

Det er ikke noe galt i å mene at staten fungerer fint, derimot vil det være problematisk dersom man ikke klarer å se mindre heldige sider ved den og ta opp disse sakene på en skikkelig måte.

For min del er det ikke noe nytt å møte folk som stolt støtter "Sofa-partiet" ved valget, fordi "alt går greit, staten fungerer sikkert bra med hvem det nå er som blir valgt". Dersom den til en hver tid gjeldende konsesus baserer seg på at Staten er rett mann til rett tid, vil klimaet for systemkritikk bli utsatt for stadig dårligere vilkår.

Peace out.

Anders H sa...

loool, her var det mange fine ord Jørgen :P

Sammendraget av alt skriveriet ditt: Staten er ikke best til å gjøre alt.

Mitt spørsmål: Hva er de konkrete moteksemplene? Folk har tydeligvis erfart at Staten fungerer godt. Kan komme tilbake til dette etter at jeg har fjort ferdig oppgaven min.

Morsomt at du skulle nevne helsesystemt, Jørgen. Diskuterer faktisk akkurat dette på SA.com nu:
http://forums.somethingawful.com/showthread.php?threadid=2642181


Sicko er faktisk en velgjort greie fra Moore. Den gir deg et og annet helsolid eksempel på hva som er rotkvalmt med privatisert helsevesen.

PS. sorry for at jeg uttaler meg om staten uten phd i statsvitenskap.

Anonym sa...

og mens vi er inne på saken, minn meg på å blogge om sutring fra høyre

http://www.dagbladet.no/magasinet/2005/09/07/442630.html

PaalP sa...

"Du illustrerer selv poenget ved å spørre "Hva slags motmakt vil hun ha til staten?". Selv om du studerer matematikk og ikke statsvitenskap bør det være ganske elementær kunnskap at staten, domstolene og den folkevalgte forsamlingen bør og skal kontrollere hverandre, for å opprettholde en velfungerende rettsstat."

Selv om jeg ikke skjønner hvordan dette skal være hverken relevant eller på noen måte henge på greip, er det uansett fullstendig off-point.
Såvidt jeg kan skjønne må Matlary tolkes som en pluralist, som likestiller staten med andre maktfaktorer i samfunnet

Anonym sa...

Hvorfor henger ikke maktfordelingsprinsippet på greip?

Og det er ikke nødvendigvis relevant i forhold til Matlarys innlegg, da hun åpenbart er inneforstått med poenget jeg prøvde å få frem. Det sentrale her er at Anders H.s retoriske (?) spørsmål hadde et innlysende svar. OK?

Anonym sa...

Maktfordeling:
Statoil - Storting - Kværner - Phillips - Dommstolen - Regjering - Rimi-Reitan

Jo flere vi er sammen-prinsippet?

PaalP sa...

Anders H. utlyser en motmakt mot STATEN, selv om det er komplisert å definere staten, er det vel vanskelig å se for seg at en slik definisjon ikke vil romme de tre maktene?

Uansett har vi palamentarisme i Norge, noe som strengt tatt bryter med Montesquieus maktfordelingsprinsipp

Unknown sa...

Statoil - Storting - Kværner - Phillips - Dommstolen - Regjering - Rimi-Reitan

Nydelig.

Glem parlamentarisme, denne modellen står seg!

Anders H sa...

Ok, føkk it. Jeg gidder ikke skrive noe utfyllende her. Denne diskusjonen sparer vi til Felix, gutter.

Anonym sa...

How I can download documents from WikiLeaks?
Hope for answer

Anonym sa...

, poppy montgomery nude, 33083, erin andrews nude, 85890, alice eve sex scene, 9458, morgan fairchild nude, 5932,